Ga jij woensdag stemmen?

  • Nieuws
  • door Redactie op

Woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Twenteranders van 18 jaar en ouder kunnen woensdag stemmen. Maar wat doen de provincie en het waterschap? En op wie kan je stemmen?

De Provinciale Staten regelen veel in de provincie. Zo beslissen ze o.a. waar woningen, (provinciale)wegen en natuurgebieden komen. Ze bepalen of en waar windmolens komen en de provincie betaalt mee aan de regionale omroep (RTVOost). Ook regelt de provincie dat er bussen rijden. Daarbij werkt de provincie samen met de waterschappen. Samen zorgen ze voor gezond (zwem)water in meren en plassen.

Maar wat doet het waterschap? Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Zij zorgen voor schoon en genoeg water en dat Nederland niet overstroomt. In Twenterand kunnen wij stemmen voor het waterschap Vechtstromen.

Op wie kan je stemmen? Voor de Provinciale Staten doen 13 politieke partijen mee (CDA, VVD, SP, PvdA, D66, PVV, ChristenUnie, SGP, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren, DENK en Forum voor Democratie) voor het waterschap doen 9 partijen mee (CDA, Water Natuurlijk, AWP, VVD, ChristenUnie, Ouderenpartij, SGP, De lijst van H. Capelle en 50Plus). Je kan hier de verkiezingsprogramma's van de Provinciale Staten bekijken en hier de verkiezingsprogramma's van het waterschap. 

Weet je nog niet welke partij het beste bij je past? Je kan dan ook gebruik maken van een stemhulp. Zo heb je voor de Provinciale Staten de Stemwijzer, de Kieswijzer en MijnStem. Door middel van stellingen kan je aangeven of je ergens mee eens of oneens bent. Ook kan je aangeven welke thema's voor jou belangrijk zijn. Als je alles hebt ingevuld krijg je te zien welke partij het beste bij jou past. Het Waterschap heeft ook een stemhulp. Deze kan je hier invullen.

Nu weet je welke partij het beste bij je past, maar op welke persoon stem je? De meeste mensen stemmen op persoon 1 van de lijst. Dit is de lijsttrekker. Je kunt ook stemmen op iemand anders van de lijst. Bijvoorbeeld een jongere of iemand die je kent. Zo kan je ook stemmen op een aantal mensen die uit Twenterand komen.

Voor de Provinciale Staten:
- CDA: Jerry Blekkenhorst uit Den Ham (nummer 4), 
- VVD: Janny Bijlstra uit Den Ham (nummer 23)
- PVV: Erik Veltmeijer uit  Vroomshoop (nummer 1), Jeroen Ahrens uit Vriezenveen (nummer 6) en Viktor Harmeijer uit Geerdijk (nummer 7)
- ChristenUnie: Gertjan Smelt uit Vriezenveen (nummer 27) en Martha van Abbema uit Den Ham (nummer 36)
- SGP: Jan Jonker uit Vriezenveen (nummer 3), Leendert Verboom uit Vriezenveen (nummer 15) en Ben Engberts uit Vriezenveen (nummer 23)
- GroenLinks: Douwe Bouma uit Geerdijk (nummer 7)

Voor het waterschap:
- CDA: Couzijn Bos uit Vriezenveen (nummer 3)
- Water Natuurlijk: Anneke Beukers uit Westerhaar (nummer 9)
- AWP niet politiek wel deskundig: Eleonore Wolters uit Vriezenveen (nummer 17) en Rob van der Velde uit Vriezenveen (nummer 29)
- VVD: Jan Veerenhuis uit Vriezenveen (nummer 3), Janny Bijlstra uit Den Ham (nummer 14) en Ben Oude Vrielink uit Vriezenveen (nummer 18)
- ChristenUnie: Theo Huisjes uit Den Ham (nummer 4) en Carla Hilberink uit Vriezenveen (nummer 10)
- SGP: Gerrit Engberts uit Westerhaar (nummer 1), Marinus Bossers uit Vroomshoop (nummer 8)

En waar kan je dan stemmen woensdag? Bekijk hier de stembureaus in de gemeente Twenterand. 

Wil je meer weten over de verkiezingen en hoe je moet stemmen? Lees dan de verkiezingskrant.