Geef je op voor de workshops camerawerk en journalistiek!

  • Nieuws
  • door Redactie op

Ben je tussen de 11 - 13 jaar oud en zou jij willen weten hoe je een documentaire moet maken? Geef je dan op voor de workshop camerawerk en journalistiek!

Er wordt vaak gezegd dat iedereen moet leren vanuit het verleden. Het lijkt logisch dat we niet dezelfde fouten maken als onze voorouders. Zou het bovendien niet mooi zijn wanneer alle goede dingen van toen een rol gaan spelen in het leven van nu? Dit zou toch geweldig zijn!

Maar wat te doen wanneer je het verleden helemaal niet kent? Dat je gewoon maar wat doet omdat je vader of moeder, je opa of oma of je overgrootouders dat ook altijd al deden? Hoe leuk is het om een kijkje in het verleden en dus in je eigen leven te nemen?

Gewoontes die uit het verleden zijn ontstaan, kunnen heel leuk en goed zijn. Vragen die daarbij naar voren komen, zijn bijvoorbeeld:

  • Waar komen de gewoontes vandaan, hoe zijn ze ontstaan?”
  • Zijn deze gewoontes of gedrag iets wat vooral voorkomt in de Veenstreken? Is dat belangrijk voor je om te weten?
  • Heeft het ontstaan en de geschiedenis van de Veenstreken invloed gehad op de mentaliteit of karaktereigenschappen van de bewoners van de Veenstreken?
  • Zo ja, waarin zijn mensen uit de Veenstreken verschillend ten opzichte van bijvoorbeeld mensen uit de steden?
  • Is het zo dat je beter inzicht krijgt in je eigen gedrag en mening wanneer je bekend bent met je eigen ontstaan, met je eigen wortels?

Al met al zeker de moeite waard om dit te gaan onderzoeken!

We zijn dan ook op zoek naar jongeren in de leeftijd van 11-13 jaar en die het leuk vinden om de Twenterandse gewoontes te onderzoeken. Diegenen die ons daarbij het beste kunnen helpen, zijn oudere mensen waarvan de ouders en  grootouders ook al hier woonden. Om die reden is het thema van de Week van de Opvoeding 2014: ‘Ik tel tot tien, wie niet weg is wordt gezien’

Hoe gaan we dat doen?
Je gaat samen met anderen interviews afnemen bij oudere mensen die veel weten over de gewoontes van vroeger. Deze interviews worden door jullie zelf gefilmd onder deskundige leiding van een echte cameravrouw en een echte regisseur! Dit gaan we natuurlijk niet saai ergens binnen achter een bureau doen. Nee, we gaan naar buiten en zoeken mooie plekken op in Twenterand om deze interviews zo interessant mogelijk te maken.

Dit kan uiteraard niet zomaar. Om jullie te helpen organiseren we van tevoren twee leuke workshops:

1. Workshop camerawerk
Door Hylkje Niks (cameravrouw)
Je leert hier onder andere hoe je mooie beelden maakt en waar je op moet letten

2. Een workshop journalistiek/interviews
Door Tom v.d. Berg (journalist bij TC Tubantia)
       ‘Hoe stel je vragen’, ‘hoe is je houding’, enz.

Wanneer alles is gefilmd en alle interviews zijn gedaan, gaat een editor (iemand die de film aan elkaar ‘plakt’) de film monteren tot een heuse korte documentaire. Deze documentaire gaat ‘WORTELS’ heten, naar de wortels van ons verleden. Daarnaast gaan we ook een krant samenstellen met daarin artikelen over de activiteiten tijdens de ‘Week van de Opvoeding’. Dit alles wordt begeleid door mensen van de welzijnsorganisatie ZorgSaamTwenterand.

Voor de film zijn we op zoek naar 5 cameramensen 4 interviewers

Meld je aan!
Ben jij 11 – 13 jaar en zit jij dus in groep 8 van de basisschool of zit jij in de eerste klas van de middelbare school? En vind je het leuk om de gewoontes van je ouders en grootouders in beeld te brengen? Of wil je samen met andere eens een echte krant maken? Meld je dan vandaag nog aan! Dat kan door een e-mail met je gegevens en de workshop van je keuze te sturen naar info@jongtwenterand.nl.* 

De workshops vinden plaats op 11 juni a.s. vanaf 18.30 uur. De interviews vinden plaats in week 27 (30 juni t/m 4 juli). Je kan je nog t/m 11 juni opgeven.

De uiteindelijke film wordt getoond tijdens de Week van de Opvoeding van 6 tot en met 12 oktober 2014.

*Voor beide workshops geldt een minimale opgave van 10 kinderen