Leerlingen CSG Het Noordik sneller door Bouwkundeopleiding

  • Nieuws
  • door Redactie op

Drie leerlingen van CSG Het Noordik in Vriezenveen zijn er in geslaagd om een vol jaar te besparen op hun bouwkundeopleiding bij het ROC van Twente. Dit dankzij een unieke samenwerking tussen CSG Het Noordik en het ROC van Twente. Door al tijdens hun vmbo T-opleiding bouwkundelessen te gaan volgen, kunnen ze bij het ROC meteen instromen in het tweede leerjaar.

Volgens docent Bart Sportel van het ROC van Twente is zoiets niet weggelegd voor elke vmbo-leerling. “Je hebt het bij deze drie jongens wel over  toppers, zegt hij. Deze leerlingen hadden de mogelijkheid en de wil om naast hun voorbereiding op het vmbo-examen alvast bezig te zijn met een beroepsopleiding”.

In de laatste maanden van hun vmbo-opleiding gingen ze één middag per week naar het ROC in Rijssen. Daar mochten ze meedoen met een aantal projecten van eerstejaarsstudenten. Omdat de bouwkundeopleiding in Rijssen een zogenaamde Netwerkschool is, werden de leerlingen niet alleen begeleid door hun docent/coach van Het Noordik en het ROC, maar ook door ouderejaars bouwkundestudenten (peer to peer). Na hun examen gingen deze leerlingen twee dagen per week naar het ROC van Twente in Rijssen om te worden bijgeschoold in Nederlands, rekenen en Engels. Ook maakten ze een aantal toetsen samen met de eerstejaars bouwkundestudenten en kregen ze les in het tekenprogramma Autocad. 

De drie doorzetters hebben hun doel bereikt. Bram Strijker, Gérian te Wierik en Daniël Cornelisse zijn daadwerkelijk gestart in het tweede jaar van de bouwkundeopleiding. Hun ervaringen zijn positief. Zo laat Gérian weten: “Het was een leuke en leerzame uitdaging om het versnellingstraject te doorlopen. Het was goed te combineren met het laatste jaar vmbo.” En Daniël zegt: “Ik vind het versnellingstraject top!” Je moet er wat extra's voor doen maar het is het helemaal waard”.

Inmiddels staat er al weer een nieuwe topper klaar: Daniël Dasselaar uit Vriezenveen. Hij zit in het vierde leerjaar van Het Noordik in Vriezenveen en gaat zich de komende tijd ook inzetten om een jaar over te slaan.