Start inenting tegen baarmoederhalskanker in Twenterand

  • Nieuws
  • door Redactie op

Op 12 maart start in Twenterand de HPV-vaccinatie. Deze inenting beschermt voor een groot deel (70%) tegen baarmoederhalskanker.

Het HPV-vaccin bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van 6 maanden. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. Beide vaccinatiedagen voor de gemeente Twenterand vinden plaats in Kulturhus De Klaampe in Westerhaar. 

Je kunt besmet raken met het HPV virus door seksueel contact. De inenting kun je dus het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom word je op jonge leeftijd ingeënt.

Inentingen zijn vrijwillig. Je kunt zelf kiezen of je je wel of niet wilt laten inenten. Dat is een persoonlijke keuze die gaat over jouw gezondheid. Praten met familie en vrienden kan je helpen om een keuze te maken.  

De vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Minstens 5 maanden na de eerste prik kun je de tweede prik halen. Pas na die tweede prik ben je beschermd tegen baarmoederhalskanker.

Je krijgt in het jaar dat je 13 wordt een uitnodiging van het RIVM voor de HPV-prikken. Kijk in dit prikschema waar en wanneer jij jouw prikken kunt halen. Heb je eerder een oproep gehad? Maar ben je nog niet ingeënt? Als je wilt kan dat alsnog: Vul hier het contactformulier vaccinaties in. 

Wil je meer informatie over baarmoederhalskanker en over de inentingen? Ga dan naar de website van GGD Twente